Zazimováním karavanu začíná příprava na novou sezónu

5.2.2022

Protože jsou karavany často jen sezónní záležitostí, veliká část majitelů se rozhodne je přes zimu uložit k zimnímu spánku. Nejedná se o žádný složitý proces, ovšem je potřeba dodržet určité kroky. Protože pokud je neuděláte, na jaře vám to karavan může pěkně spočítat. Zazimováním karavanu tak ušeříte čas i peníze.

zazimování karavanu

Při zazimování karavanu najdete případné nedostatky

Zazimování karavanu neznamená, že ho jenom zaparkujete a zamknete, ale musíte mu věnovat také náležitou péči, která prodlouží jeho životnost a usnadní přípravu na novou sezónu. Navíc během příprav můžete celý karavan zkontrolovat a zjistit tak, co je potřeba opravit.

Chci si vybrat karavan 

Co je potřeba udělat?

Umýt, vyklidit a zkontrolovat karavan napadne asi každého, ale jsou i další důležité kroky, které si hned nemusíte uvědomit, ale při zazimování byste je rozhodně vynechat neměli.

  • karavan je třeba důkladně umýt dezinfekcí zevnitř i zvenčí, a to včetně střechy - tím je zajištěna delší životnost
  • nenechávejte v něm žádné jídlo
  • správně nahustěte pneumatiky
  • zkontrolujte a nastříkejte přepojovací kabely WD-40
  • promažte pohyblivé části a nájezdové brzdy
  • odpojte nebo pravidelně nabíjejte baterii
  • nechte po celou zimu pootevřenou lednici, skříňky, nadzvedněte matrace
  • vypusťte vodní soustavu a chemické wc
  • uzavřete plynovou lahev
  • na závěr karavan přikryjte funkční (prodyšnou, ale nepropustnou) plachtou, která ho chrání před okolními vlivy jako je sníh, mráz, déšť, listí a ptáci


Na místě rozhodně záleží

Kdepak váš karavan tráví zimu? Jednoznačně nejlepší místo je parkování pod střechou. Naopak naprosto špatně je nechat ho stát pod stromy a na nezpevněné ploše.

Potřebuji místo k parkování 

Pro karavan také není dobré, pokud je postavený pouze na pneumatikách, proto ho podepřete pomocí podpůrných vysouvacích nohou a případně zajistěte klíny. Na škodu také není ho kvůli pneumatikám sem tam o kousek posunout.

Plachta pro karavany je nutností

Nemáte k dispozici kryté stání? Naprosto zásadní nutností je pořídit si krycí plachu určenou přímo pro karavany. Její výhodou je, že je prodyšná, snadno se připevňuje, můžete si ji nechat zhotovit na míru a existují také takové, které mají otvory pro dveře, takže se do zazimovaného karavanu dostanete, aniž byste ho museli celý odkrýt.

Chci pomoci se zazimováním karavanu

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat jsme tu pro vás.

4